Hüttenkäse deodorant

dinsdag, 21 oktober 2014 00:00
0 reacties

4 november 2014 11:14 | Goedendag Hekserij,

Hopelijk kan ik terecht bij jullie met een particuliere vraag over emulgatoren. Ik maak voor eigen gebruik diverse producten zelf waaronder deodorant. Ik gebruik daarvoor het klassieke recept kokosolie, bakpoeder, maizena en tee tree olie. Omdat de deo boven de 22 graden vloeibaar wordt en bij lage temperaturen keihard, heb ik bij jullie de emulgator xantaan gom besteld. Als ik dit toevoeg gaat in eerste instantie de deo enorm schuimen en daarna veranderd het in hüttenkäse (klonterig).

Alleen als ik veel water toevoeg wordt dit beter, maar dan werkt de deodorant niet meer. Kunt u mij vertellen welke emulgator ik beter kan gebruiken met de eerder genoemde ingrediënten? Mijn doel is de deo te stabiliseren en mooi creme-achtig vloeibaar te krijgen, zonder dat de werking verloren gaat.

Hartelijk dank voor uw aandacht,

Groetjes, Marijke Verkaik

--------------------------------------------------

4 november 2014 11:55 | Dag Marijke,

Ik heb geen idee wat een 'particuliere vraag' is, maar we helpen u graag.

Het genoemde recept is niet zozeer klassiek als wel een regelmatig opduikend internetrecept. Het kan iets helpen, de sterke geur van tea tree zal zweetgeurtjes bedekken, tea tree olie is verder behoorlijk agressief, zal veel micro-organismen doden, maar niet allemaal. Bakpoeder is fout vertaald uit het Engels, het moet baking soda zijn, ofwel natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat neutraliseert zuren en kan op die manier vetzuren neutraliseren die ook aan de zweetgeur bijdragen. De kokosolie is de basiszalf,  het nut van de maizena ontgaat me volledig, in combinatie met zweet kan het zelf zorgen voor sterkere bacterigroei en daarmee versterken van de geur.

Xanthaan is geen emulgator. Het is een gom, gemengd met water levert het een stroperige vloeistof op, hoe stroperig hangt af van de hoeveelheid. Omdat in uw recept geen water zit is een emulgator niet nodig en zal de gom niets anders doen dan de maizena, namelijk helemaal niets, hooguit eventueel bijdragen aan bederf. Als u het mengt met water zal het klontjes vormen, tenzij u de xanthaan er korreltje voor korreltje in doet. Een eenvoudige oplossing is de xanthaangom vooraf grondig mengen met een beetje glycerine en dat dan te mengen met water.

Als u water aan het recept toevoegt heeft u ook een conserveermiddel nodig, anders zal het in korte tijd bederven.

Tja, het recept is al met al niet zo effectief en door de verhoogde pH en de Tea Tree olie niet zo goed voor de huid. Het beste lijkt het me dan ook om een beter recept voor een deodorant te gebruiken dat ook wat minder slecht voor de huid is.

Wilt u het recept toch verbeteren, gebruik dan een crème (zelf gemaakt of niet) inplaats van kokosolie, natriumbicarbonaat in plaats van bakpoeder en laat de maizena weg. Hoe minder natriumbicarbonaat en tea tree olie hoe milder de deodorant en hoe minder effectief.

Met vriendelijke groeten, Jan Meutgeert

www.hekserij.nl

--------------------------------------------------

4 november 2014 13:25 | Hallo Jan,

Hartelijk dank voor het onverwacht uitgebreide antwoord! Ik hoor helemaal niet wat ik verwachtte, dus dat is ook wel grappig.

Het klopt het is zo'n rondzwervend recept, maar hij werkt wel heel goed bij mij.

Maizena zal ik zeker weglaten, vond het ook al een raar ingrediënt. In mijn haastige getype typte ik bakpoeder, maar het is wel degelijk baking soda wat ik gebruik. Tee tree ben ik niet erg aan gehecht, dat zou ik kunnen weglaten of halveren. Kokosolie wil ik toch blijven gebruiken, want op diverse sites wordt beweerd dat het als ingrediënt op zich ook al werkt tegen zweetgeur. Dus dan zou mijn concrete vraag zijn: is er een middel om kokosolie wat stabieler te maken t.o.v. temperatuur?

Overigens als er zo weinig deugt aan het recept dat ik gebruikte tot nu toe, wat zou dan wel een goed recept zijn? Zelfgemaakte creme, baking soda en een paar druppels tee tree? Of anders?

Groetjes, Marijke

--------------------------------------------------

Dag Marijke,

Goed kokosolie heeft geen effect op geur, slechte mogelijk een beetje. Kokosolie bevat altijd een beetje vrij laurinezuur, dat is een stof die tegen bepaalde micro-organismen werkt. Echter goede kokosolie bevat maar heel weinig van deze stof. Het is een irriterende stof.
Kokosolie is een mengsel van een aantal triglyceriden (de chemische stoffen waar vrijwel elke plantaardige olie grotendeels uit bestaat) die bepalen het smelt en stollingsgedrag van kokosolie. Hier is niet veel aan te veranderen. Wat wel kan is eea optimaliseren voor een bepaalde temperatuur. Weker maken van het mengsel kan door er een andere plantaardige olie, bijvoorbeeld amandelolie, toe te voegen aan de gesmolten kokosolie. Harder maken kan door bijvoorbeeld wat bijenwas toe te voegen. Echt minder gevoelig voor temperatuur maken kan alleen door echt een heel ander mengsel te maken, bijvoorbeeld een crème.

Natriumbicarbonaat is niet goed voor de huid, zeker niet als het er lang op blijft liggen. Het kan eventueel in een reinigingsmiddel worden gebruikt dat je weer afspoelt. De reden hiervan is dat de gezonde huid zuur is en natriumbicarbonaat neutraliseert dat. Als er natriumbicarbonaat op de huid blijft liggen kan de huid dat niet herstellen. De 'huidflora' (dat zijn micro-organismen die op de gezonde huid leven) sterven op dat stuk huid af en andere micro-organismen, waaronder eventuele ziekteverwekkers kunnen hun kans grijpen. Los daarvan verweekt het de hoornlaag, zodat de huid dunner kan worden, hierdoor kan het ook irriteren.

Als het puur een deodorant moet zijn (dus niet een middel dat zweten tegengaat) kan je je beperken tot een geurtje, of eventueel een heel zuur product. De huidflora kan wel goed tegen zuren. Het tweede recept op onze site is een mooi voorbeeld: http://www.hekserij.nl/Webwinkel/Recepten/Deodorant.aspx

Tea Tree olie is niet goed voor de huid omdat het irriterend is en allergeen. Om die reden kan je het beste een zo min mogelijk irriterend en zo min mogelijk allergene geur gebruiken die wel de zweetgeur goed bedekt.

Met vriendelijke groeten, Jan Meutgeert

www.hekserij.nl

--------------------------------------------------

Hallo Jan,

Goed, dan gaan we een heel ander pad in. Ik proef dat je de rondzwervende kokos/baking soda recepten geen goed idee vind. Ik sta altijd open voor experimenten, dus ik ga een van jullie deodorant recepten uitproberen. Ik had de recepten sectie niet gezien op jullie site, dus bedankt voor de link.

Bij jouw link zie ik bij het bovenste recept Odex staan, waarbij staat dat het gebaseerd is zinkricinoleaat, was zink niet slecht voor de huid/gezondheid ook? Het middelste recept klinkt goed, want ik wil wel zweten, maar ik heb nogal een sterke geur (mijn ouders ook, genetisch?), dus ik denk dat ik een grote kolonie zeer actieve micro-organismen onder mijn oksels heb. Daarmee heb ik het onderste recept afgeschreven, want ik wil wel zweten. Ik wil niet de werking van het lijf tegengaan, maar die geur wil ik wel weghebben.
Dus ik denk dat ik de citroendeodorant ga maken. De reden om zelf deo te maken was dat ik zo min mogelijk 'slechte' stoffen onder mijn oksels wil smeren. Zonder enige kennis van scheikunde is dit lastig. Mag ik aannemen dat jullie citroendeodorant relatief gezonder is dan standaard supermarkt deodorant?

Overigens zie ik in jullie shampoo recepten "ParaBen Hx" staan, mag ik daarom aannemen dat jullie niks tegen parabenen hebben? Op internet zwerft zo'n hype dat parabenen slecht zouden zijn, in diverse landen wordt nadrukkelijk vermeld op verpakkingen als er geen parabenen inzitten. Is er een scheikundige reden om aan te nemen dat parabenen geen kwaad kunnen?

Nogmaals heel fijn dat je me te woord wil staan,

Hartelijke groeten, Marijke

--------------------------------------------------

Dag Marijke,

Allereerst: deodorant is nooit 'goed' voor de huid, de beste oplossing voor de huid is als regel geen deodorant gebruiken en vaak geen (of heel weinig) andere cosmetica gebruiken.

Doel is deodorant die zo min mogelijk schade aan de huid veroorzaakt en daarnaast het doel van gebruik (zweetgeur beperken of maskeren) zo goed mogelijk vervult.

Zinkricinoleaat is geen zink. Zink en zinkverbindingen die niet of slecht in water oplosbaar zijn zijn als regel niet heel erg schadelijk voor de huid. Goed oplosbare zinkverbindingen is een ander verhaal. Bij normaal gebruik als in de formule voorgeschreven is er geen of weinig risico van te verwachten.

Zelfgemaakte cosmetica zijn als regel niet veiliger dan die uit de winkel. De fabrikant heeft veel geld en middelen om de optimale werking bij optimale veiligheid voor de gebruiker te bereiken, dus als het veiligheid is dat je zoekt moet je vooral niet zelf gaan maken. Ons doel is om onderzoek, onderwijs en ontwikkeling op het gebied van natuurwetenschappen te bevorderen, niet om een zo veilig mogelijke deodorant te maken, veiliger dan wat op de markt is.

Parabenen zijn uitermate goed onderzochte stoffen en afgezien van twee kleine puntjes (zie website) is er geen reden om deze te mijden. Breder gezien zijn het ongeveer de minst gevaarlijke conserveermiddelen die in cosmetica gebruikt worden.

Met vriendelijke groeten, Jan Meutgeert

--------------------------------------------------

Hallo Jan,

Ja dat snap ik dat alles wat je er op smeert niet goed is, daarom zei ik ook niet goed, maar "relatief" gezonder dan supermarkt deodorant. Water is ook giftig als je teveel drinkt. Wat stoppen de producenten in hun deodorant dat het 48 uur werkt? (is een reclame over) is een retorische vraag hoor, geen vraag aan jou :-)

Ik gebruik qua cosmetica alleen deodorant, geen make-up, cremes, schoonmaakmiddelen of aanverwanten. Zeep, deodorant, shampoo en tandpasta, dan heb je het wel gehad, maar wel wil ik dat wat ik gebruik relatief goed is. Ik heb een toch wantrouwen tegen producenten van consumentenproducten, want ondanks dat ik ook wel weet dat zij zich geen blamages kunnen veroorloven en moeten voldoen aan wetgeving etc. willen zij volgens mij ook winst maken. Daardoor maken zij wellicht niet altijd de beste keuzes qua ingrediënten, maar bijvoorbeeld de goedkoopste of makkelijkste.

Maar goed, los van al mijn gewauwel, hartelijk dank voor alle antwoorden en adviezen, ik ben een hoop wijzer geworden vandaag!

Hartelijke groeten, Marijke

SHARE

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.